Στην κορυφή της ασφάλισης πιστώσεων η Atradius

12 Φεβ Στην κορυφή της ασφάλισης πιστώσεων η Atradius

Share to

Ο όμιλος Atradius, με πείρα άνω των 90 ετών στην ασφάλιση των πιστώσεων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παγκοσμίως παρέχοντας, μέσω των 160 γραφείων που διαθέτει σε περισσότερες από 50 χώρες, προϊόντα και υπηρεσίες ασφάλισης πιστώσεων και διαχείρισης απαιτήσεων. Το ελληνικό υποκατάστημα ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1998. Στα χρόνια της παρουσίας της στην Ελλάδα η Atradius έχει διαγράψει σταθερή και ανοδική πορεία, επιτυγχάνοντας να περιλαμβάνεται στις σταθερές επιλογές των Ελλήνων επιχειρηματιών και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

«Ως αποτέλεσμα, η Atradius τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά της ασφάλισης πιστώσεων», επισημαίνει μιλώντας στους New Times ο κ. Γεράσιμος Τζέης, managing director της εταιρείας. «Στην Atradius βασικός μας στόχος και σταθερή μας προσήλωση αποτελεί η παροχή προς τους ασφαλισμένους και συνεργάτες μας ασφαλιστικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, καθώς και πρωτοποριακών ασφαλιστικών προϊόντων, ούτως ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο προστασίας έναντι του αυξημένου κινδύνου της αφερεγγυότητας που ενέχει το σύγχρονο εμπόριο και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη των εργασιών τους», συνεχίζει. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Τζέης στη σπουδαιότητα της ασφάλισης των πιστώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από την απαρχή της οικονομικής κρίσης η συμβουλή μας τόσο σε εν δυνάμει όσο και σε υφιστάμενους πελάτες παραμένει η ίδια: ασφαλίστε τις πιστώσεις σας!». Μας εξηγεί, δε, ότι «μέσω της ασφάλισης των πιστώσεων ο προμηθευτής εξασφαλίζει ότι θα πληρωθεί για τις τιμολογημένες απαιτήσεις του, ότι μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια -ειδικά στις εξαγωγές-, ενώ μπορεί να αποκτήσει ευκολότερη και φτηνότερη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης».

 

Οι παροχές της Atradius

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Τζέης, η Atradius, μέσω της ομάδας των έμπειρων στελεχών της και αναλύοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις επί πιστώσει συναλλαγές,  παρέχει στους πελάτες της τα ακόλουθα:

  • Προφύλαξη: στη διάθεση της εξειδικευμένης ομάδας της Atradius και των ασφαλισμένων πελατών τίθεται μια παγκόσμια βάση δεδομένων που απεικονίζει την πιστοληπτική ικανότητα εκατομμυρίων επιχειρήσεων. Η διενέργεια περιοδικών ελέγχων μέσω αυτής της αδιάλειπτα ενημερωμένης τράπεζας οικονομικών και εμπορικών πληροφοριών έχει δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας για τους ασφαλισμένους πελάτες, οι οποίοι ενημερώνονται έγκαιρα και εμπεριστατωμένα για τους κινδύνους και τις ιδιαιτερότητες που τυχόν διέπουν τις συναλλαγές τους.
  • Εξασφάλιση: σε περίπτωση μη πληρωμής λόγω της οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών τους, οι ασφαλισμένοι πελάτες της λαμβάνουν την αποζημίωσή τους το πολύ σε έξι μήνες από το ληξιπρόθεσμο της απαίτησης, συνεχίζοντας έτσι τη λειτουργία τους χωρίς τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας.
  • Ανάπτυξη: μέσω της ασφάλισης πιστώσεων δεν υπάρχει κίνδυνος σε ανοίγματα σε άγνωστες αγορές-επιχειρήσεις. Ο επιχειρηματίας μπορεί να συνάψει νέα εμπορική συμφωνία επί πιστώσει σε υφιστάμενες ή και νέες αγορές, η οποία θα αξιολογηθεί και θα ασφαλιστεί από την Atradius έγκαιρα και έγκυρα. Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η «ανάπτυξη εκ του ασφαλούς».
  • Χρηματοδότηση: ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ασφάλισης πιστώσεων είναι η άμεση χρηματοδότηση του πιστωτή από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (διεθνείς και εγχώριες τράπεζες, οίκοι factoring, funds κ.λ.π.). Δίδεται έτσι η δυνατότητα -και μόνο σε ασφαλισμένες πιστώσεις- να χρηματοδοτηθεί από τα ιδρύματα αυτά στο σύνολο των ανοιχτών υπολοίπων, εξασφαλίζοντας άμεση ρευστότητα.

 

«Η ασφάλιση των πιστώσεων αποτελεί έτσι το σύγχρονο εκείνο χρηματοπιστωτικό εργαλείο για ένα πετυχημένο credit management, το οποίο διασφαλίζει το πολυτιμότερο όργανο κάθε οικονομικού οργανισμού: τη ρευστότητα», τονίζει ο managing director της Atradius.

 

Η εξωστρέφεια βασική ελπίδα της αγοράς

Μιλώντας για τη σπουδαιότητα της εξωστρέφειας, ο κ. Τζέης υπογραμμίζει ότι «η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων συνέβαλε καθοριστικά στην τόνωση της ελληνικής αγοράς όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, όπου η ανάγκη για ρευστότητα ήταν αυξημένη. Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις δύναται -και ταυτόχρονα επιβάλλεται- να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, καθώς οι ενέργειες εξωστρέφειας αποτελούν τη βασική ελπίδα της αγοράς για εξομάλυνση της δεινής οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα». Τονίζει δε με έμφαση ότι «οι ασφαλείς συναλλαγές είναι αυτές που θα αποτελέσουν τη βάση για την πετυχημένη ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η Atradius βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα επιχειρηματία σε αυτή την προσπάθειά του, και μέσω της πολιτικής της ασφάλισης πιστώσεων, και δη των εξαγωγικών, επιτυγχάνεται η διαρκής επέκταση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και η εισχώρησή τους σε νέες αγορές, καθώς και η πρόσβαση σε άμεση χρηματοδότηση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».