Ανεβάζει ταχύτητα η εγχώρια αγορά «τεσσάρων τροχών»

13 Μαρ Ανεβάζει ταχύτητα η εγχώρια αγορά «τεσσάρων τροχών»

Share to

ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ NEW TIMES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΤΡΟΧΩΝ

Αυξημένες κατά 17,4% εμφανίζονται οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων κατά το 2018 σε σχέση με το 2017. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), σύμφωνα με τα οποία το 2018 ταξινομήθηκαν 103.431 νέα επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 88.083 το 2017. Έτσι, το 2018  οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων υπερέβησαν το ψυχολογικό όριο των 100 χιλιάδων μονάδων. Η αύξηση αυτή δεν είναι περιστασιακή καθότι  και το 2017 οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων είχαν αυξηθεί κατά 11,7% σε σχέση με το 2016.  Επίσης και το 2016 οι ταξινομήσεις είχαν αυξηθεί κατά 4% σε σχέση με το 2015.  Σταδιακά λοιπόν οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν από 75.805 το 2015 σε 103.431 μονάδες. Ακόμη και τον Ιανουάριο του 2019 οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Με δύο λόγια η εγχώρια αγορά αυτοκινήτων δείχνει να ακολουθεί ανοδική τροχιά, αν και κινείται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις επιδόσεις της τη «χρυσή εποχή» του 2004 – τη συγκεκριμένη χρονιά είχαν ταξινομηθεί 289.753 νέα επιβατικά αυτοκίνητα.

Στο τέλος Δεκεμβρίου  του 2018 στις 15 πρώτες θέσεις του καταλόγου των μαρκών με τις περισσότερες ταξινομήσεις (για ολόκληρο το έτος) στην ελληνική αγορά βρέθηκαν οι εταιρείες Toyota, Volkswagen, Peugeot, Nissan, Fiat, Opel, Suzuki, Hyundai, Citroen, Renault, Ford, Mercedes, Skoda, BMW και KIAMotors. Οι συγκεκριμένες μάρκες διέθεσαν το 86,6 του συνολικού αριθμού οχημάτων των 42 μαρκών που διαθέτουν στην εγχώρια αγορά. Ενδιαφέρον ωστόσο εμφανίζει ένα στοιχείο που αφορά τη σύγκριση των πωλήσεων των διαφόρων μαρκών αυτοκινήτων για ολόκληρο το 2018.  Μεταξύ των σημαντικότερων αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες το 2018 σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις πωλήσεων περιλαμβάνονται και οι: KiaMotors (229,7%), Seat (42,4%), Hyundai (41,7%), Volkswagen (32,1%), Citroen (31,2%),  Volovo (29,8%),  Peugeot (28,7%), Renault (18,7%), Toyota  (17,3%) Skoda (16,9%), Fiat (11,4%) και Suzuki  (10,1%). Αντιστοίχως μεταξύ των επιχειρήσεων των οποίων οι ταξινομήσεις εμφάνισαν υποχώρηση περιλαμβάνονται και οι: AlfaRomeo,  Audi, BMW και Mercedes.

Αύξηση πωλήσεων και κέρδη  για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της αγοράς των «τεσσάρων τροχών» κατά το 2017

Αυξημένες κατά 7,7% εμφανίζονται οι συνολικές πωλήσεις 142 εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων αυτοκινήτων, αξεσουάρ, ελαστικών αυτοκινήτων και διτρόχων κατά το 2017 σε σχέση με το 2016. Αυτό προκύπτει από έρευνα των NewTimes, σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις – που αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς – διαχειρίστηκαν έναν τζίρο της τάξης του 3,2 δισ. ευρώ.

Οι εν λόγω εταιρείες εμφάνισαν συνολικά κέρδη της τάξης των 119  εκατ. ευρώ αισθητά βελτιωμένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι επιδόσεις αυτές είναι ενδεικτικές και πολύ κοντά στην τελική σύγκριση η οποία θα προκύψει από το σύνολο των εταιρειών του κλάδου (με την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των ισολογισμών όλων των επιχειρήσεων).

Παρά τη σημαντική πτώση της αγοράς «τεσσάρων» και «δύο τροχών» σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ 2004, η εγχώρια αγορά αυτοκινήτων και συναφών προϊόντων εξακολουθεί να αποσπά σημαντικό μερίδιο της εμπορικής δραστηριότητας της χώρας. Στην πραγματικότητα ωστόσο  η εγχώρια αγορά εμπορίας επιβατικών αυτοκινήτων, αξεσουάρ, ανταλλακτικών και ελαστικών εξακολουθεί να είναι διασπασμένη στα δύο: από τη μια πλευρά οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες επιδεικνύουν αξιοσημείωτη αντοχή, και από την άλλη οι ζημιογόνες που βυθίζονται σε ολοένα και πιο αρνητικά αποτελέσματα.

 

Επιχειρήσεις 

Aς επιχειρήσουμε όμως να παρουσιάσουμε  τις επιδόσεις ορισμένων εκ των σημανικότερων επιχειρήσεων του κλάδου. Από τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία  μεταξύ των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων του τομέα ήταν και οι  Toyota Hellas, Ford Motor Hellas, Ιαπωνική, Fiat Group, Γεωργακόπουλος, BMW Hellas, ΒΙΑΚΑΡ, Goodyear Dunlop, Γκοργκόλη ΑΕ,  FCA CapitalHellas, Teoren Motors (Renault), Σπανός ΑΕ (BMW), Ελάστρακ, MotoTrend, Λιακόπουλος Γ. ΑΕ,  Μισελέν Ελαστικά, ΕΜΑ ΑΕ, Θεοχαράκης Νικ (Nissan), Πιατζιο Ελλάς, Μοτοδυναμική,  Mercedes Benz Hellas, Στεργίδης, CamionΤσολακίδης, Autoplus  και Kosmocar.

 • Στην πρώτη θέση του καταλόγου των επιχειρήσεων εισαγωγής και εμπορίας επιβατικών αυτοκινήτων με τα υψηλότερα κέρδη  βρέθηκε η  Toyota Hellas, που διευθύνεται από τον κ. Αρ. Αραβανή. Η επιχείρηση διατηρεί επί μακρόν την πρώτη θέση σον κατάλογο των εταιρειών με τις υψηλότερες ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων τόσο κατά το 2018 όσο και τον Ιανουάριο του 2019. Σε ότι αφορά τον ισολογισμό του 2017, η Toyota Hellas αύξησε τον τζίρο της από 170 εκατ. ευρώ σε 180 εκατομμύρια ευρώ τα δε κέρδη της από 9,6 εκατ. ευρώ το 2016 σε σε 12.3 εκατ. ευρώ το 2017.
 • Στην πρώτη θέση με τις υψηλότερες  πωλήσεις (πάντα με τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία) βρέθηκε η εταιρεία Σφακιανάκης  η οποία μετά από αύξηση 4,8% παρουσίασε κύκλο εργασιών 269 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση, που διευθύνεται από τον κ. Σταύρο Τάκηκαι η κυρία δραστηριότητα της οποίας είναι η εισαγωγή και εμπορία αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και ανταλλακτικών Suzuki, καθώς και φορτηγών Dafκαι λεωφορείων Temsa, μείωσε τις ζημιές της  κατά 3 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές της υποχρεώσεις ωστόσο εκτοξεύτηκαν στα 402,7 εκατ. ευρώ.
 • Ιδιαίτερα θετική εμφανίζεται η πορεία της Kosmocarπου ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Μανδύλακαι η οποία διευθύνεται από τον κ. Αντώνη Μαυριδόγλου. Συγκεκριμένα, η Kosmocar, που εισάγει και εμπορεύεται τα αυτοκίνητα Audi, Volkswagen, Skoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti και τις μηχανές Ducati, αύξησε τις πωλήσεις κατά 32,1% στα 222 εκατ. ευρώ ενώ εμφάνισε κέρδη έναντι ζημιών την περασμένη χρονιά. Στην πραγματικότητα τα μεγέθη του ομίλου είναι κατά πολύ μεγαλύτερα καθότι σε αυτόν εντάσσονται και θυγατρικές εταιρείες dealers(Καρέντα κλπ).
 • Hεταιρεία AIGLONΑ.Β.&Ε.Ε. πυ εμπορεύεται τα αυτοκίνητα Citroen και η οποία ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Συγγελίδη συνεχίζει την ανοδική της πορεία αφού αύξησε τοιν τζίρο της κατά 34% στα 169 εκατ. ευρώ και μετατρέποντας τις ζημιές σε κέρδη.
 • Σε μια από τις υψηλότερες θέσεις από άποψη τζίρου βρέθηκε η BMW Hellas με κύκλο εργασιών 128 εκατ. ευρώ και κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ (μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά). Η BMWHellas,  που διευθύνεται από τον κ. Karim Christian Haririan αποτελεί παρ΄όλα αυτά μία από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου.
 • Κερδοφόρα και μάλιστα με αυξημένα κέρδη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εμφανίζεται η  Θεοχαράκης Νικ. Ι. ΑΕ, που εμπορεύεται τα αυτοκίνητα Nissan. Η εν λόγω εταιρεία, που διευθύνεται από τον κ. Τάκη Θεοχαράκη,  αύξησε τα κέρδη στα 1,2 εκατ. ευρώ  και τον τζίρο της κατά 2,7% στα 122 εκατ. ευρώ.
 • Hεπιχείρηση Fiat Group Automobiles Hellas, η οποία διευθύνεται από τον κ. Γεώργιο Μπακόπουλο και αντιπροσωπεύει τα οχήματα Fiatκαι AlfaRomeo, εμφάνισε επίσης ιδιαίτερα θετική πορεία για μια ακόμη χρονιά. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 32,6% για να υπερβούν τα 107  εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη εμφάνισαν νέα αύξηση για να φθάσουν τα 4,8 εκατ. ευρώ.
 • Η εταιρεία Ford Motor Hellas κατέκτησε περίοπτη θέση στη λίστα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών καθώς αύξησε την κερδοφορία της από 7,4 εκατ. ευρώ σε 8,4 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση αυτή που διευθύνεται από τον κ. Νικόλαο Νοταράαύξησε κατά 20% τις πωλήσεις της για να υπερβεί τα 83 εκατ. ευρώ.
 •  Με μειωμένο τζίρο κατά 6,2 εκατ. ευρώ και μειωμένα κέρδη κατά 1,2 κινήθηκε ο dealer  της BMW Σπανός. Παρ όλα αυτά η επιχείρηση κατόρθωσε να εμφανίσει προι φόρων κέρδη της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ. . Η επιχείρηση, η οποία διευθύνεται από τον κ. Γιώργο Σπανό και την κυρία Μαρία Σπανού πραγματοποίησε συνολικές πωλήσεις 62,2 εκατομμυρίων ευρώ, μία επίοση την οποία θα ζήλευαν πολλές εισαγωγικές εταιρείες.
 • Η επιχείρηση ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ Α.Ε. του ομίλου επιχειρήσεων  Θεοχαράκη ακολούθησε σταθερή ανοδική πορεία. Εκπροσωπώντας τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault στην ελληνική αγορά, η επιχείρηση εμφάνισε αύξηση τζίρου 19,6% για να φθάσει τα 58,8 εκατ. ευρώ και αύξηση κερδών 28,2% για να φθάσει τα 1,7 εκατ. ευρώ.
 • Στις επόμενες θέσεις της λίστας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις βρέθηκαν οι εταιρείες Μοτοδυναμική, FCACapital, ΕΛΤΡΕΚΚΑ,Goodyearκαι Ελαστρακ.
 • Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι εταιρείες Ιαπωνική Α.Ε., η οποία διευθύνεται από τον Δημ. Μαγόπουλο και δραστηριοποιείται στον τομέα της αποκλειστικής εισαγωγής και εμπορίου ανταλλακτικών, συσσωρευτών, χημικών και λιπαντικών αυτοκινήτων, η επιχείρηση Γκοργκόλης Α.Ε. (SYM, Daytona, Quadro), η επιχείρηση ΒΙΑΚΑΡ Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας ανταλλακτικών και διευθύνεται από τον κ. Ιάκωβο Τζανιδάκη, η εταιρεία Moto Trend, που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, ανταλλακτικών και αξεσουάρ της KYMCO και διευθύνεται από τον κ. Διογένη Χιωτάκηκαι η επιχείρηση ΜΙΣΕΛΕΝ Ελαστικά, που διευθύνεται από τον κ. Αναστάσιο Πηγαδιώτη.