Ο δρόμος για την ανάπτυξη περνά από την εξωστρέφεια

12 Φεβ Ο δρόμος για την ανάπτυξη περνά από την εξωστρέφεια

Share to

Η μόνη λύση για την άνοδο της ελληνικής οικονομίας είναι η ανάπτυξη και ένας από τους βασικούς πυλώνες και μοχλούς αυτής  είναι η εξωστρέφεια. Το γενικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από όσα ενδιαφέροντα επισημαίνουν στις σελίδες που ακολουθούν επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων στο πλαίσιο του αφιερώματος των New Times στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις, οι οποίες όχι μόνο επιβίωσαν μέσα στα χρόνια της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης για τη χώρα μας, αλλά και αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο έχοντας ως βασικό μοχλό τις εξαγωγές και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας τους. Αυτές τις επιχειρήσεις, άλλωστε, θα τιμήσει ο εκδοτικός οργανισμός New Times Publishing στο ετήσιο forum  που διοργανώνει και εφέτος για την

ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ CREATIVE GREECE 2019. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη,  4  Απριλίου  2019 στο Hilton Hotel Athens, αίθουσα Esperides.  Στη διάρκειά της θα δοθούν οι διακρίσεις CREATIVE GREECE AWARDS 2019 στις επιχειρήσεις της χώρας, που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στον τομέα της εξωστρέφειας.

 

********

Προς νέο ιστορικό ρεκόρ οδεύουν οι ελληνικές εξαγωγές

Το «φράγμα» των 30 δισ. ευρώ έσπασαν οι ελληνικές εξαγωγές στο ενδεκάμηνο του 2018, με νέα μεγάλη άνοδο της τάξης του 17,6% και οδεύουν, όπως όλα δείχνουν, ολοταχώς προς νέο ιστορικό ρεκόρ με τη συμπλήρωση του έτους. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στους New Times η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «παράλληλα παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής μέσα από μια στοχευμένη πολιτική κινήτρων για νέες επενδύσεις». «Όπως γίνεται αντιληπτό», τονίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ, «η επένδυση στην εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για την Ελλάδα και θα πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε διαθέσιμο μέσο. Από το ξέσπασμα της κρίσης έως και σήμερα, οι Έλληνες εξαγωγείς εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους, παρά την έλλειψη ρευστότητας, τα capital controls και την υψηλή φορολόγηση. Η ανάγκη για τόνωση της εγχώριας παραγωγής, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει ο ΠΣΕ, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα, αλλά και να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων». Η κυρία Σακελλαρίδη κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μετά μνημονίων εποχή επισημαίνοντας ότι «το μεταμνημονιακό μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να έχει στον πυρήνα του την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές. Πρέπει όλη η παραγωγική μηχανή να στρέφεται γύρω από αυτές. Εξάλλου, οι εξαγωγές απέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης ότι αποτελούν βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Είναι ανάγκη λοιπόν να στηριχθούν τώρα οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις μέσα από την άρση των αντικινήτρων που εμποδίζει το έργο τους και πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ, παρεμβάσεις χρειάζονται κατά προτεραιότητα στο μέτωπο της υπερφορολόγησης, των ασφαλιστικών εισφορών και της έλλειψης χρηματοδότησης, «οι οποίες», όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών εντός και εκτός συνόρων». Συμπληρώνει, δε, ότι «η εξάλειψη των αντικινήτρων θα οδηγήσει σε τόνωση της απασχόλησης και των νέων επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού τομέα της», ενώ θεωρεί κομβικής σημασίας και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

 

Οι εξαγωγές στο 11μηνο του 2018

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η πρόεδρος του ΠΣΕ, κατά το 11μηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2018 οι εξαγωγές με πετρελαιοειδή έχουν ξεπεράσει αυτές του 2017 και καταγράφονται ήδη στα 30,86 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, όπου οι εξαγωγές με πετρελαιοειδή ανήλθαν στα 28,88 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο ρεκόρ πριν από το 2017 ήταν 27,34 δισ. ευρώ το 2012. Ρεκόρ καταγράφεται και στις εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή. Ενώ το 2017 ανήλθαν στα 20,01 δισ. ευρώ, στο 11μηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2018 οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή καταγράφονται στα 20,34 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο ρεκόρ πριν από το 2017 ήταν 18,36 δισ. ευρώ το 2016. «Η πτωτική πορεία των εξαγωγών μετά το 2012 διακόπτεται το 2017, όπου σημειώνεται εντυπωσιακή άνοδος», σχολιάζει η κυρία Σακελλαρίδη, συμπληρώνοντας ότι «από τα ως τώρα στοιχεία του 2018 φαίνεται ότι αυτή η άνοδος συνεχίζεται, και μάλιστα με πολύ μεγάλο ποσοστό».

 

Θετικοί οι οιωνοί και για το 2019

Έτσι, σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη, «εξίσου θετικοί είναι οι οιωνοί για τη νέα χρονιά, η οποία ξεκινάει με υψηλές προσδοκίες αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία. Και αυτό γιατί υπάρχει έντονη αβεβαιότητα στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αποτελεί τον βασικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων».

 

Η πορεία των εξαγωγών στην πενταετία

  Με βάση πάντα τα στοιχεία του ΠΣΕ που παραθέτει η πρόεδρός του, κατά την πενταετία 2013-2017 σημειώνονται τα εξής:

– Τα αγροτικά προϊόντα εμφανίζουν μεγαλύτερες εξαγωγές το 2017 από το 2013, αν και με αυξομειώσεις στην 5ετία που οφείλονται κυρίως στις εξαγωγές ελαιολάδου.

– Οι εξαγωγές πρώτων υλών είναι ελαφρά αυξημένες, λόγω του ότι αυξήθηκαν πολύ το 2017 και ξεπέρασαν τις προηγούμενες χρονιές που σημείωναν μειώσεις.

– Οι εξαγωγές πετρελαιοειδών είναι μειωμένες το 2017 σε σχέση με το 2013, παρά τη μεγάλη άνοδο που σημείωσαν μεταξύ 2016 και 2017. Σημειωτέν ότι οι μεταβολές στα πετρελαιοειδή επηρεάζονται από αλλαγές στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

– Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων είναι αρκετά αυξημένες στην υπό εξέταση 5ετία και σημαντικά αυξημένες ως μερίδιο στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές. Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, η εικόνα έχει ως εξής: προς τις χώρες της Ε.Ε. το 2017 κατευθύνθηκε το 53% των ελληνικών εξαγωγών και το 47% προς τις τρίτες χώρες. Τα μεγέθη αυτά έχουν υπολογιστεί συμπεριλαμβάνοντας τα πετρελαιοειδή. Αν εξαιρεθούν τα τελευταία, η αναλογία αυτή αυξάνεται πολύ υπέρ της Ε.Ε.

Ο ανταγωνισμός

Όπως αναφέρει η κυρία Σακελλαρίδη, οι χώρες που αποτελούν τους κυριότερους ανταγωνιστές για τα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο. Για παράδειγμα, στα αγροτικά προϊόντα, στο ελαιόλαδο, στις ιχθυοκαλλιέργειες, οι χώρες που ανταγωνίζονται την Ελλάδα είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία κ.ά.

*******

 

Σημαντικός ο ρόλος της εξωστρέφειας για τη Βιομηχανία Τροφίμων

Σχετικά με το σημαντικό θέμα της εξωστρέφειας και τον ρόλο της στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) δήλωσε στους New Times τα ακόλουθα:

«Η εξωστρέφεια έπαιζε ανέκαθεν πολύ σημαντικό ρόλο για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων. Την τελευταία πενταετία μάλιστα, λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετώπισε η εσωτερική αγορά και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών, οι ελληνικές επιχειρήσεις έστρεψαν τις προσπάθειές τους ακόμη πιο έντονα προς νέες αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές και να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μια σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Κοιτώντας τα επίσημα στοιχεία για τις εξαγωγές τόσο από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. όσο και από τον ΠΣΕ (Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων), παρά τις όποιες αυξομειώσεις σημειώνονται χρονιά με χρονιά, καταγράφεται μια σταθερά ανοδική τάση. Η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και η υψηλή διατροφική αξία τους τα κάνουν ανταγωνιστικά και αναγνωρίσιμα και τα κατατάσσουν στις πρώτες επιλογές των καταναλωτών στις διεθνείς αγορές».

 

********