ΟΠΑΠ : Επένδυση 1 δις από τα logistics

14 Μαΐ ΟΠΑΠ : Επένδυση 1 δις από τα logistics

Share to

Project: Στόχος η ανάπτυξη των 25.000 VLTs στην ελληνική αγορά έως τον Ιούνιο του 2019

Ένα μεγάλο project ύψους 1 δισ. ευρώ (περιλαμβάνονται 560 εκατ. ευρώ που κατατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο για την άδεια), που αφορά την ανάπτυξη των 25.000 VLTs (Video Lottery Terminals / Slots), τα λεγόμενα «φρουτάκια», στην ελληνική αγορά, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2019, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΟΠΑΠ. Πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση του πανελλαδικής εμβέλειας έργου εγκατάστασης εξοπλισμού και λογισμικού ψηφιακού παιχνιδιού στα καταστήματα του ΟΠΑΠ παίζει το τμήμα logistic της εταιρείας, το οποίο συνδυάζοντας την ευκολία χρήσης με εξελιγμένη και ευρείας λειτουργικότητας τεχνολογία υποστηρίζει τόσο τις βασικές ανάγκες μεταφοράς όσο και τις ιδιαίτερα πολύπλοκες απαιτήσεις.

Η αναβάθμιση του ρόλου της τεχνολογίας για τον ΟΠAΠ είναι στρατηγική προτεραιότητα ανέφερε στη «Ν» ο Στάθης Μακαντάσης, Head of Logistics Operations του OΠΑΠ Α.Ε., παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο project. Είναι ένα NPI (New Product Introduction) project για την ελληνική αγορά, προσθέτει ο κ. Μακαντάσης, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ούτε ιστορικά στοιχεία, αλλά ούτε και προηγούμενη εμπειρία.

Η ανάπτυξη των VLTs θα γίνει σε 2 κανάλια διανομής, τα οποία λειτουργούν με το μοντέλο του franchise και συγκεκριμένα σε περίπου 430 Gaming Halls μέχρι 50 VLTs το καθένα και περίπου σε 2.200 πρακτορεία μέχρι 15 VLTs σε κάθε πρακτορείο. Διευκρινίζεται ότι τα Gaming Halls (που λειτουργούν με το brand OPAP Play) έχουν μόνο VLTs και κανένα άλλο προϊόν της εταιρείας. Το 2017 λειτούργησαν 10.007 VLTs σε 278 Gaming Halls και 1.071 πρακτορεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 300 εγκατεστημένα Gaming Halls και συγκεκριμένα 296 και θα φτάσουν τα 430 στο τέλος του Roll Out το 2019. Όσον αφορά τα πρακτορεία, λειτουργούν αυτή τη στιγμή 1.481 με VLTs και θα φτάσουν περίπου τα 2.000 στο τέλος 2018.

Το deployment γίνεται υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), η οποία είναι ανεξάρτητη αρχή, μέσα από έναν κανονισμό ο οποίος είναι ο αυστηρότερος στο δυτικό κόσμο. Είναι ένα προϊόν πλήρως ελεγχόμενο από την επιτροπή. Ενδεικτικά αναφέρει ο κ. Μακαντάσης, προκειμένου να μετακινηθεί ένα VLT από ένα σημείο σε ένα άλλο σημείο θα πρέπει το VLT να είναι πιστοποιημένο, το λειτουργικό σύστημα και τα παιχνίδια να είναι πιστοποιημένα, οι τεχνικοί που θα πραγματοποιήσουν την εγκατάσταση στο σημείο να είναι πιστοποιημένοι καθώς και ο χώρος που θα υποδεχτεί τα VLTs να είναι και αυτός πιστοποιημένος από την Επιτροπή.

Οι βασικές αρμοδιότητες του τμήματος logistics στο έργο αυτό είναι: προγραμματισμός, συντονισμός και τοποθέτηση παραγγελιών αναφορικά με τα VLTs και λοιπού εξοπλισμού όπως σκαμπό, τηλεοράσεις, PC και πολυμηχανήματα, καθώς και έπιπλα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το lead time των προμηθευτών, το minimum order quantity, καθώς και το roll out plan για τις εγκαταστάσεις στα 2 κανάλια. Εφόσον παραληφθούν τα υλικά στην κεντρική αποθήκη, τότε τα VLTs θα πρέπει να περάσουν ποιοτικό έλεγχο ένα προς ένα εντός 14 εργάσιμων ημερών. Ο λόγος για το οποίο γίνεται αυτό είναι να αποφευχθούν καθυστερήσεις και αστοχίες στο πεδίο. Έπειτα, σύμφωνα με το roll out των 2 καναλιών, η ομάδα logistics πρέπει να εφοδιάσει (replenishment) ανάλογα τις αποθήκες Θεσσαλονίκης και Πάτρας.

Τα VLTs δεν λειτουργούν stand alone όπως στα καζίνο. Για να λειτουργήσουν θα πρέπει να συνδεθούν στο κεντρικό σύστημα, έχοντας ως ενδιάμεσο το Venue VLT Controller (iLink), προκειμένου να γίνεται διανομή των παιχνιδιών, προβολή υπεύθυνου παιχνιδιού, εγγραφή παικτών και έκδοση κάρτας παίκτη. Για τη συνδεσιμότητα των VLTs με το κεντρικό σύστημα απαιτείται το Input 8 διαφορετικών ομάδων μέσα από τον ΟΠΑΠ και θα πρέπει να αναγράφονται στο Work Order έτσι ώστε όλη η απαραίτητη πληροφορία να είναι διαθέσιμη στους τεχνικούς. Η πληροφορία αυτή περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τους σειριακούς αριθμούς του εξοπλισμού, τη Mac Address αυτού, την IP του Gaming Hall ή πρακτορείου καθώς επίσης και τους αριθμούς πιστοποίησης των VLTs και του Gaming Hall ή πρακτορείου.

Λύσεις με ενοποιημένο work order

Δεδομένης της πολυπλοκότητας υλοποίησης του project η ομάδα logistics του ΟΠΑΠ ανέλαβε πρωτοβουλίες και ανέπτυξε λύσεις σε διάφορα προβλήματα που έκαναν την εμφάνισή τους, επισήμανε ο κ. Μακαντάσης. Δημιουργήθηκε ένα ενοποιημένο work order, εγκαταστάθηκε το Asset Management που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε. Τέλος, έγινε αποδοτική διαχείριση των ανταλλακτικών ώστε η εταιρεία να παρέχει αποτελεσματικό 24ωρο SLA στα VLTs και 6ωρο στους Venue VLT Controllers, με τη δημιουργία περίπου 20 αποθηκών ανά την Ελλάδα οι οποίες θα φτάσουν τις 35 μέσα στο 2018. H ΟΠΑΠ έχει το μεγαλύτερο retail δίκτυο της χώρας και απαριθμεί σχεδόν 4.000 πρακτορεία και περίπου 430 gaming Halls. Η ομάδα Logistics πρέπει να γνωρίζει ανά σημείο τι έχει εγκατασταθεί ανά σειριακό αριθμό και position μέσα στο χώρο μαζί με όλες τις πληροφορίες που ακολουθούν ένα σειριακό αριθμό.

Φάνης Ζώης – fzois@naftemporiki.gr

naftemporiki.gr