Έψα, μια ιστορία δροσιάς που ξεκινά το 1922 και φθάνει δυναμικά στις μέρες μας

Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκονται ο κ. Μιχάλης Τσαούτος και η κυρία Πένυ Τσαούτου

04 Ιάν Έψα, μια ιστορία δροσιάς που ξεκινά το 1922 και φθάνει δυναμικά στις μέρες μας

Share to

Μια σύγχρονη εταιρεία με ρίζες στην παράδοση

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν τα «λεμονατζίδικα». Πριν από πολλές δεκαετίες σχεδόν κάθε πόλη της Ελλάδας είχε αρκετές βιοτεχνίες που συσκεύαζαν αναψυκτικά: λεμονάδες, πορτοκαλάδες και γκαζόζες. Εν έτει 2017, την εποχή του facebook και του mobile Internet, οι ασπρόμαυρες εικόνες με τα ξύλινα κιβώτια και τα γυάλινα μπουκάλια με την μπίλια μοιάζουν σαν αποκύημα φαντασίας. Και όμως, υπάρχουν ακόμη κάποιες εταιρείες που επιμένουν στην παράδοση και εξακολουθούν να παράγουν αναψυκτικά διατηρώντας αναλλοίωτη τη συνταγή των παλιών χρόνων. Μία από αυτές είναι η ΕΨΑ, που βρίσκεται στην Αγριά του Βόλου.

 

Πώς ξεκινά η ιστορία

Η ιστορία της ΕΨΑ ξεκινάει το 1922, όταν η περιοχή του Πηλίου είχε πλεόνασμα λεμονιών. Εκείνη την εποχή οι αδερφοί Κοσμαδόπουλοι, αργυραμοιβοί το επάγγελμα, παρατηρώντας την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων και τη διακίνηση παραδοσιακής λεμονάδας από πλανόδιους μικροπωλητές, θέτουν στόχο τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών (1924). Ένας Γερμανός χημικός μηχανικός, ονόματι Ότο, προσκλήθηκε για να βοηθήσει στην παραγωγή της λεμονάδας. Από τότε γεννήθηκε η μυστική συνταγή που διατηρείται μέχρι σήμερα. Έτσι η Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς, μετέπειτα ΕΨΑ, άλλαξε αντικείμενο και από τη λειτουργία ψυγείων για διατήρηση φρούτων έγινε εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών. Παράλληλα τροφοδοτούσε με ρεύμα όλη τη γύρω περιοχή.

 

Οι πρώτες βραβεύσεις

Στις εννέα δεκαετίες που πέρασαν από τότε έγιναν πολλά. Το 1937 η ΕΨΑ βραβεύεται με το «Χρυσούν Βραβείον Ποιότητος» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1940 σχεδιάζεται το χαρακτηριστικό γυάλινο μπουκάλι που έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της βολιώτικης βιομηχανίας αναψυκτικών. Ενδιάμεσα η εταιρεία έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και το 1969 εξαγοράζεται από του αδερφούς Μοσκαχλαϊδή και τον Νίκο Τσαούτο.

 

Ο κ. Νίκος Τσαούτος με τα παιδιά του κ. Μιχάλη Τσαούτο και κυρία Πένυ Τσαούτου

Ο κ. Νίκος Τσαούτος με τα παιδιά του κ. Μιχάλη Τσαούτο και κυρία Πένυ Τσαούτου

Και φθάνουμε στο σήμερα

Σήμερα η ΕΨΑ παραμένει εγκατεστημένη στον ίδιο χώρο, στην Αγριά του Βόλου, διαθέτοντας σύγχρονες γραμμές παραγωγής αναψυκτικών. Το κτίριο που τη στεγάζει είναι φτιαγμένο σε παραδοσιακό πηλιορείτικο ρυθμό και χάνεται ανάμεσα στα υπόλοιπα σπίτια της περιοχής. Εφαρμόζει συστήματα ελέγχου ποιότητας ISO 9001:2008, ISO 22000, ενώ έχει πιστοποίηση IFS για να είναι σίγουρη για τα προϊόντα της. Τα τελευταία χρόνια, δίπλα στις κλασικές πορτοκαλάδες, λεμονάδες, γκαζόζες και σόδες, έχουν προστεθεί πολλά προϊόντα: η βυσσινάδα, το σαγκουίνι, το τόνικ, η pink lemonade, το παγωμένο τσάι (με ζάχαρη και λάιτ με γλυκαντικό από το φυτό στέβια) σε τέσσερις γεύσεις, τα πρώτα ελληνικά βιολογικά πορτοκαλάδα και λεμονάδα, η σειρά λάιτ με γλυκαντικό από το φυτό στέβια και το λάιτ drops (καινοτόμο γλυκαντικό από το φυτό στέβια σε υγρή μορφή). Τα αναψυκτικά τής ΕΨΑ διατίθενται σε γυάλινο μπουκάλι, αλουμινένιο κουτάκι και πλαστικό μπουκάλι ΡΕΤ, από εφέτος και σε 330 ml PET. Την γκάμα συμπληρώνουν οι χυμοί σε συσκευασία tetra pak.