Olive Challenge: σε εξέλιξη ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για τον ελαιοκομικό τομέα

filaios

04 Ιάν Olive Challenge: σε εξέλιξη ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για τον ελαιοκομικό τομέα

Share to

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Olive Challenge, για τον ελαιοκομικό τομέα που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, παρουσία μελών του Δ.Σ. της Λέσχης και μελών του Advisory Committee του Διαγωνισμού.

Ο πρόεδρος της Λέσχης ΦΙΛΑΙΟΣ κ. Βαγγέλης Διβάρης επεσήμανε πως κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η αναβάθμιση του ελαιοκομικού τομέα μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η Πρωτοβουλία Olive Challenge, τόνισε, σχεδιάστηκε με σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων, στη σύνδεση της παραγωγής ελαιολάδου και ελιάς με τις τεχνολογικές εξελίξεις, στην αύξηση θέσεων εργασίας, στη διάδοση και ενίσχυση πρακτικών βιώσιμης επιχειρηματικότητας στον τομέα, στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς και στην ανάπτυξη συνεργειών και ενδοτομεακής συνεργασίας.

Ο διευθυντής και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΒΙΤΕΛ και μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης κ. Γιώργος Οικονόμου παρουσίασε τη θεματολογία των ιδεών/προτάσεων, οι οποίες επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να έχουν επιχειρηματική filaios-1-fotoστόχευση. Μεταξύ των θεμάτων, στα οποία είναι ελεύθεροι να κινηθούν οι διαγωνιζόμενοι, είπε ο κ. Οικονόμου, περιλαμβάνονται ενδεικτικά η χρήση νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή, στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα, η χρήση νέων υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις διαδικασίες καλλιέργειας, ελαιοποίησης, τυποποίησης και διακίνησης των ελαιοκομικών προϊόντων, η διαδικασία παραγωγής καινοτόμων τελικών προϊόντων για το ράφι. «Στη διοργάνωση ενός ακέραιου και επιτυχημένου διαγωνισμού – πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου – έχουμε την υποστήριξη υπουργείων, Ανώτατων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, περιφερειών και φορέων. Εξίσου σημαντική αναμένουμε ότι θα είναι και η ανταπόκριση χορηγών και χορηγών επικοινωνίας. Στις συνέργειες όλων μας εμπιστευόμαστε την επιτυχία του διαγωνισμού».

Το μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης ΦΙΛΑΙΟΣ κ. Λάζαρος Κιωκάκης αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες του διαγωνισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν το διαγωνιστικό μέρος, την επώαση (incubation) των επιχειρηματικών ομάδων, τις εκδηλώσεις και δράσεις δικτύωσης των startups και εν δυνάμει start ups και τη διερεύνηση δυνατοτήτων χρηματοδότησης.

Αναφέρθηκε επίσης στα πλεονεκτήματα συμμετοχής στο διαγωνισμό, καθώς και στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει την κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό 15/11/2017 – 15/2/2018, την Demo Day στις 11/3/2018, την επώαση 1/4/2018 – 30/10/2018 και την Olive Challenge Awards Ceremony την 1η Νοεμβρίου 2018, εκδήλωση η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη του δεύτερου διαγωνισμού.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο συνιδρυτής της Οργάνωσης ΓΗ και της Aephoria και μέλος του Advisory Committee του διαγωνισμού κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις την πρωτοβουλία Olive Challenge. «Οι επιχειρήσεις που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό – ανέφερε – θα έχουν όχι απλά οικονομική στόχευση αλλά παράλληλα κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο».

Οι εκπρόσωποι της Λέσχης ΦΙΛΑΙΟΣ ευχαρίστησαν επίσης τον κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Γραφείου για τη διοργάνωση της συνέντευξης Τύπου, καθώς και για τη συμμετοχή του ιδίου στο Advisory Committee.

Λεπτομερείς πληροφορίες για τον διαγωνισμό παρέχονται από την ιστοσελίδα www.olivechallenge.org


ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΙΟΣ

Επενδυτικές δυνατότητες στον ελαιοκομικό τομέα

 

Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και ευρεία θεματολογία διοργανώθηκε την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, εσπερίδα με θέμα: «Χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικές δυνατότητες και προωθητικές ευκαιρίες στον ελαιοκομικό τομέα».

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την «Υποστήριξη εξαγωγικών επιχειρήσεων σε κάθε τους βήμα» παρουσίασε ο κ. Αλ. Μανάτος, στέλεχος της τράπεζας Eurobank, αναφερόμενος ειδικότερα στις υπηρεσίες που διαθέτει η τράπεζα για την υποστήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών στη διαδικτυακή πλατφόρμα EXPOGATE.GR.

Τις ισχύουσες «Επενδυτικές δυνατότητες βελτίωσης υποδομών» στον ελαιοκομικό τομέα, κατά την τρέχουσα περίοδο, ανέπτυξε ο κ. Π. Καραντώνης, αναπληρωτής διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ και μέλος του Δ.Σ. της ΦΙΛΑΙΟΣ, αναφερόμενος τόσο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 όσο και στους 6 τομείς δράσης των Προγραμμάτων των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων.

Στις «Προωθητικές ευκαιρίες και στην εξωστρέφεια του τομέα ελαιολάδου» αναφέρθηκε ο κ. Γ. Οικονόμου, διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της ΦΙΛΑΙΟΣ, παρουσιάζοντας παράλληλα τις μέχρι σήμερα δράσεις του Συνδέσμου καθώς και τις αγορές-στόχους, όπου υπάρχει δυνατότητα δυναμικής διείσδυσης του ελληνικού ελαιολάδου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διοργάνωσης εκθέσεων Forum A.E. κ. Ν. Χουδαλάκης ανακοίνωσε ότι η Forum Α.Ε. προσφέρει μια δωρεάν συμμετοχή στον διαγωνισμό Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Παρθένων Ελαιολάδων «Κότινος» σε κάθε εκθέτη της προσεχούς διοργάνωσης Foodexpo 2018. Ο αντιπρόεδρος της Forum A.E. κ. Θ. Γιαλούρης στην εισήγησή του με θέμα «Οι εκθέσεις εργαλείο στην προώθηση των ελαιοκομικών προϊόντων» παρουσίασε την εντυπωσιακή ανάπτυξη της Foodexpo, η οποία τα 4 χρόνια λειτουργίας της αύξησε κατά 400% τον αριθμό των εκθετών της και έχει πραγματοποιήσει 13.500 B2B συναντήσεις των εκθετών με hosted buyers.

Τις λεπτομέρειες και την υπεροχή του Διαγωνισμού Ποιότητας Ελαιολάδου «Κότινος 2018» παρουσίασε στην εισήγησή της «Κότινος: Κορυφαία ευκαιρία για διάκριση» η κυρία Έφη Χριστοπούλου, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του διαγωνισμού, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ακολουθεί τους κανόνες του διεθνούς και πλέον έγκυρου διαγωνισμού «Mario Solinas», τον οποίο διοργανώνει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας COI/IOC με έδρα τη Μαδρίτη. Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον τομέα και τις προοπτικές ανάπτυξής του.