Salus Index 2017: Επιτυχης η ετησια συναντηση του τομεα υγειας της New Times

15 Νοέ Salus Index 2017: Επιτυχης η ετησια συναντηση του τομεα υγειας της New Times

Share to

Η επιχειρηματική αριστεία επιβραβεύθηκε για ακόμη μια φορά στο πρόσωπο και στις δυναμικές ενέργειες των επιχειρήσεων φαρμάκου, υγείας και ομορφιάς, στο πλαίσιο των Salus Index 2017. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την New Times Publishing απονεμήθηκαν οι επιχειρηματικές διακρίσεις Salus Index Awards 2017 στις υγιέστερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις του τομέα Υγεία-Φάρμακο-Ομορφιά. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν για τις οικονομικές τους επιδόσεις και το έργο τους σε θέματα ΕΚΕ, τα κατάφεραν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία με οδυνηρά μέτρα και τρομακτική φορολογία και σχεδόν ανύπαρκτες μεταρρυθμίσεις και στήριξη από το κράτος!

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις αφιέρωσαν τα βραβεία τους στο ανθρώπινο δυναμικό τους που στηρίζει άοκνα το σύγχρονο επιχειρείν!

 Εξάλλου έκκληση για μία εθνική πολιτική φαρμάκου και για εθνική συνεννόηση, απηύθυναν χθες το βράδυ, οι εκπρόσωποι των δύο θεσμικών οργάνων  της  φαρμακοβιομηχανίας ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), στη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης των βραβείων Επιχειρηματικής Αριστείας Salus Index 2017 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

  Στο ίδιο μήκος κύματος, κυμάνθηκε στην ομιλία του και ο επιστημονικός συνεργάτης του τομέα Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Κώστας Αθανασάκης ο οποίος παρουσίασε έρευνα για την πολιτική φαρμάκου στην χώρα μας, τονίζοντας πως είναι η ώρα, να δώσουμε κίνητρα στη βιομηχανία, στους ασθενείς αλλά και στην αλυσίδα διανομής . Επεσήμανε ακόμη, πως πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, ενώ πρόσθεσε πως με τόσα μνημονιακά μέτρα, η αγορά του φαρμάκου έχει πλέον ρυθμιστεί. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, στηλίτευσε για ακόμη μία φορά την κυβερνητική επιλογή  που κρατά την φαρμακευτική δαπάνη στο επίπεδο των 1,945 δις ευρώ, η οποία, όπως τόνισε, δεν είναι ρεαλιστική (και φυσικά είναι ανεπαρκής). Ο ίδιος πρόσθεσε πως αναμένουμε τον Αύγουστο του 2018, όταν θα έχει κλείσει πλέον και επίσημα το Μνημονιακό Πρόγραμμα,  να αυξήσουμε τη δαπάνη, αλλά και για να δώσουμε έμφαση σε άλλους ζωτικούς τομείς, όπως οι κλινικές μελέτες. Αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, είναι συνυπευθυνότητα αλλά και μία κανονικότητα, όπως και ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.

Πλέον με τα μέτρα που έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (σ.σ. το αναδρομικό τέλος 25% για όλα τα καινοτόμα φάρμακα), οι ασθενείς απειλούνται όπως και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και του συστήματος. Μιλάμε πλέον για Ευρωπαίους πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων καθώς επιβραδύνεται η πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες κατά 2 με 4 χρόνια. Θα πρέπει επειγόντως η κυβέρνηση, να δει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ως επένδυση, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας, υποστήριξε πως είμαστε περήφανοι στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, διότι ο κλάδος έχει σημαντικές υπεραξίες. Ωστόσο πολλές φορές, συνέχισε, κολλήσαμε στη διαφθορά γιατί ίσως αυτό αποτελεί καλή δικαιολογία και καλή κουρτίνα. Ανέφερε ακόμη, ότι θα πρέπει να γίνει προσαρμογή των προϋπολογισμών στη φαρμακευτική δαπάνη, ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών και επανέλαβε, την ανάγκη για ένα θεσμικό διαφανές πλαίσιο για όλον τον κλάδο, με έμφαση στα φθηνά φάρμακα, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.  Στην εκδήλωση Salus Index 2017 απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στον ΣΦΕΕ και τον Ερυθρό Σταυρό για το κοινωνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα προΣΦΕΕρουμε σε ευάλωτες ομάδες του πλυθυσμού, στον Γιώργο Παπάζογλου (ΠΑΦΑΡΜ & ΝΟΡΜΑ) για την πολυετή και πολύπλευρη συνεισφορά του στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και στον κλάδο γενικότερα καθώς επίσης και στον Παύλο Αρναούτη, πρώην πρόεδρο του ΣΕΙΒ για την συνεισφορά του στον κλάδο.

 

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν οι διακρίσεις Salus Index Awards 2017 στους εκπροσώπους των υγιέστερα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, που παρενέβησαν στην εκδήλωση φωτίζοντας πλευρές της δραστηριότητας τους. Μεταξύ άλλων παρέλαβαν διακρίσεις και παρενέβησαν οι κκ:

 • κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της PFIZER για τις οικονομικές της επιδόσεις και για το καλυτερό εργασιακό περιβάλλον.
 • κ. Ανδρέας Καρταπάνης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΥΓΕΙΑ ως βασικού πρωταγωνιστή του τομέα με 4 νοσοκομεία σε Ελλάδα και Αλβανία.
 • κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ ως η εταιρεία που κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
 • κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Hellas
 • κ. Κωνσταντίνος Κοτζιάς, διευθυντής επικοινωνίας της  Pharmathen ΑΒΕΕ ως μια από τις σημαντικότερες και πλέον εξωστρεφείς ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας.
 • κυρία Agata Jakoncic, διευθύνουσα σύμβουλος της MSD
 • κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, διευθύνων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim ως η μοναδική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία με δική της παραγωγή στην Ελλάδα και με σημαντικά επενδυτικά προγράμματα σε εξέλιξη.
 • κ. Γιάννης Σηφάκης, Director of Bancassurance, Marketing, Advertising & Alternative Distribution Cooperations της Εθνικής Ασφαλιστικής ως η μεγαλύτερη και αρχαιότερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία.
 • κυρία  Ιωάννα Δέμου, Χημικός & Μέλος Δ.Σ. της DEMO ως μία από τις πλέον κερδοφόρες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις του τομέα.
 • κυρία Ελένη Αλειφέρη, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ομίλου ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ.
 • κ. Αντώνης Κοσάρης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Power Health ως η πρώτη εταιρεία στον τομέα συμπληρωμάτων διατροφής.
 • κυρία Μυρτώ Ράπτη, διευθύντρια marketing της Intermed
 • κ. Μιχάλης Γκίνης, διευθυντής χρηματοοικονομικής διαχείρισης και ανάπτυξης του Ομίλου Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής
 • κ. Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος & γενικός διευθυντής της Φαρμασέρβ Lilly
 • κυρία Χριστίνα Βεϊοπούλου, διευθύντρια επικοινωνίας της Sanofi
 • κυρία  Μαργαρίτα Τσακιρίδου Business Unit Manager, Sarantis Health and Care Division της Γρηγόρης Σαράντης Α.Β.Ε.Ε
 • κ. Δημήτριος Τσεκουράς, γενικός διευθυντής της AnaBIOsis
 • κ. Αλέξης Παπαζαφειρόπουλος Head of Finace, Logistics & IT της Genesis Pharma
 • κ. Σωκράτης Κουλούρης, Medical Director της Roche Hellas
 • κυρία Σόνια Μουσαβερέ, διευθύντρια τμήματος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της  Bayer Hellas
 • κυρία Ελίνα Ψημίτη, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ΨΗΜΙΤΗ
 • κ.  Γιώργος Χαλκιάς, R&D director της RAFARM
 • κ.  Αυγουστής Καλλιβρούσης, πρόεδρος της PROFARM

 

Η Novartis Hellas βραβεύτηκε επίσης ως η 1η φαρμακευτική επιχείρηση σε κύκλο εργασιών και επενδύσεις σε έρευνα και κοινωνικά προγράμματα.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου των  παρεμβάσεων απονεμήθηκαν και τα υπόλοιπα βραβεία στις εταιρείες Libytec, Vitafarm, Anfarm, Bristol, Adelco, Fresyderm, Vocate, Ιασώ, Abbott Laboratories, Lundbeck, Menarini, NovoNordisk.

Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθησαν και μίλησαν: ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, βουλευτής περιφέρειας Αττικής Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής Β’ Αθήνας, ο κ. Σωτήρης Κουπίδης, υπεύθυνος του τομέα υγεία με το Ποτάμι, η κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, αντιπρόεδρος του ΕΟΦ και πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και ο κύριος Θανάσης Παπαθανάσης, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Τον συντονισμό της  εκδήλωσης είχαν οι δημοσιογράφοι Νατάσσα Σπαγαδώρου και Γιώργος Σακκάς, που είχαν και την ευθύνη της έκδοσης Salus Index 2017 η οποία διανεμήθηκε στην εκδήλωση και η οποία αποτελεί την ακτινογραφία του τομέα Υγεία-Φάρμακο –Ομορφιά για το τρέχον έτος.