Αυξημένα 20% τα συνολικά καθαρά κέρδη των μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων και επιχειρήσεων της χώρας

02 Νοέ Αυξημένα 20% τα συνολικά καθαρά κέρδη των μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων και επιχειρήσεων της χώρας

Share to

Έρευνα της New Times για τα οικονομικά αποτελέσματα των 227 μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων και επιχειρήσεων και 14 επιχειρήσεων παροχής αεροπορικών υπηρεσιών

Σε υψηλά επίπεδα επταετίας διαμορφώνεται ο δείκτης κύκλου εργασιών των ελληνικών τουριστικών γραφείων το πρώτο τρίμηνο του 2018, καταδεικνύοντας την ισχυρή άνοδο της ζήτησης των ταξιδιωτών για διακοπές στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από πρόσφατο στατιστικό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με το οποίο ο δείκτης κύκλου εργασιών στα τουριστικά γραφεία το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς παρουσιάζει αύξηση 25,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και συγχρόνως τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από το 2010.

Σε ποια επίπεδα όμως διαμορφώνεται (σε απόλυτα νούμερα) ο συνολικός κύκλος εργασιών των τουριστικών γραφείων και επιχειρήσεων της χώρας; Προκειμένου να υπάρξει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, η New Times διερεύνησε το θέμα μελετώντας τα στοιχεία της τελευταίας δημοσιευμένης χρήσης (2016 καθ’ ότι η χρήση του 2017 δεν έχει ολοκληρωθεί) των ισολογισμών των επιχειρήσεων. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας:

  • Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 227 μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων και επιχειρήσεων της χώρας αυξήθηκε από 1,107 δισ. ευρώ το 2015 σε 1,175 δισ. ευρώ το 2016 εμφανίζοντας αύξηση 6,1%. Στην πραγματικότητα η αύξηση του τζίρου των γραφείων, η οποία επαναλήφθηκε και τα έτη 2017 και 2018, ήταν συνέπεια του ενισχυμένου τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, το οποίο όπως δείχνουν οι εξελίξεις θα συνεχιστεί και κατά την επόμενη τουριστική περίοδο.
  • Η αύξηση του τζίρου είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων του δείγματος. Συγκεκριμένα τα συνολικά καθαρά κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν από 27,4 εκατ. ευρώ το 2015 σε 32,9 εκατ. ευρώ το
  • Η σχέση ωστόσο ιδίων προς ξένα κεφάλαια δεν είναι ιδιαίτερα θετική.
  • Από το σύνολο των 227 εταιρειών του κλάδου οι 161 εμφάνισαν κέρδη και 66 παρουσίασαν ζημιές. Οι 161 κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν κατά 8,6% τις συνολικές πωλήσεις τους που διαμορφώθηκαν στα 852 εκατ. ευρώ και τα συνολικά κέρδη τους κατά 26,5% που προσέγγισαν τα 560 εκατ. ευρώ.
  • Στην έρευνα συμπεριελήφθησαν επίσης (επιπλέον) 14 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αεροπορικών υπηρεσιών. Από τις επιχειρήσεις αυτές οι δέκα εμφάνισαν κέρδη και οι 4 ζημιές. Συνολικά οι επιχειρήσεις αυτές διαχειρίστηκαν έναν τζίρο της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ και συνολικά κέρδη της τάξης των 54 εκατ. ευρώ (είναι το ποσό που απέμεινε μετά την αφαίρεση των αποτελεσμάτων των ζημιογόνων εταιρειών). Τα ποσά αυτά διαφοροποιήθηκαν κατά το 2017 και το 2018. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι τα δύο γεγονότα που σημάδεψαν τον συγκεκριμένο τομέα είναι η κατάρρευση των επιχειρήσεων airfasttickets και airtickets. Μόνο η χρεοκοπία της τελευταίας δημιούργησε ένα «άνοιγμα» στην αγορά της τάξης των 67 εκατ. ευρώ. Ορισμένες συνεργαζόμενες εταιρείες πρόλαβαν να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους ενώ άλλες, όπως η Lufthansa, έχασαν πολλά χρήματα.

Η χώρα μπορεί να προσελκύσει 35 εκατ. ξένους επισκέπτες

Τα παραπάνω στοιχεία απεικονίζουν το τουριστικό γίγεσθαι κατά τη χρήση του 2016. Στην πραγματικότητα, οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού κατά το 2017 και το 2018 συνέχισαν την ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα,

  • Ενώ το 2010 στη χώρα μας είχαμε 140,2 εκατ. διανυκτερεύσεις, το 2017 αυτές αυξήθηκαν στα 209,8 εκατ. Ενδεικτικό επίσης της αυξητικής τάσης του ελληνικού τουρισμού είναι ότι οι αεροπορικές αφίξεις του επταμήνου του 2018 παρουσιάζουν αύξηση 15%.
  • Τα τουριστικά έσοδα ακολουθούν ανοδική τροχιά. Συγκεκριμένα από 9,6 δισ. ευρώ το 2010 αυτά αυξήθηκαν στα 14,2 δισ. ευρώ το Το 2018 με τα μέχρι στιγμής δοδομένα τα τουριστικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 19%.
  • Σύμφωνα με εκτιμησεις του ΣΕΤΕ, η χώρα ως το 2021 μπορεί να προσελκύσει 35 εκατ. επισκέπτες και να αυξήσει τα τουριστικά της έσοδα στο επίπεδο των 20 δισ. ευρώ.
  • Τα οφέλη αυτής της δραστηριότητας διαχέονται στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Τα τουριστικά γραφεία αποτελούν βασικό παράγοντα της τουριστικής οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να εμφανίσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. «Η αύξηση των μεγεθών θα ήταν υψηλότερη αν υπήρχε έλεγχος και πάταξη των ποικίλων παράνομων τουριστικών δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις και ιδιώτες τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.), αλλά και εγχώριων καιροσκόπων που δραστηριοποιούνται στην τουριστική αγορά και δρουν κυριολεκτικά ανενόχλητοι» δηλώνει ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, προσθέτοντας: «Η FedHATTA έχει ζητήσει επανειλημμένα από την πολιτεία να μεριμνήσει για τον περιορισμό των παράνομων δραστηριοτήτων στον τουρισμό. Οι κάθε είδους συναλλαγές από τις παράνομες τουριστικές δραστηριότητες δεν καταγράφονται πουθενά, με συνέπεια να δημιουργείται ευρύτατης κλίμακας φοροδιαφυγή και παραοικονομία».

Οι επιχειρήσεις

AEGEAN AIRLINES: H κερδοφορία της (EBITDA) αναμένεται να υπερβεί τα 110 εκατ. ευρώ.

Θετικές εμφανίζονται για μία ακόμη χρονιά οι προσδοκίες για την εταιρεία Aegean Airlines, αφού σύμφωνα με την έκθεση της VRS η κερδοφορία της (EBITDA) θα υπερβεί τα 110 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών της Aegean Airlines κατά την τελευταία χρήση του 2017 κινήθηκε ανοδικά κατά 10,5% σε σχέση με το 2016 κυρίως λόγω της βελτιωμένης πληρότητας (από 77% το 2016 σε 82,5% το 2017) και του αυξημένου ASK (Available Seats Kilometers) από 16,383 εκατ. το 2016 σε 16,657 εκατ. το 2017. Το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρά τη συνεχιζόμενη ανοδική τάση στα έσοδα της εταιρείας, έκλεισε με EBITDA μειωμένο κατά 3,3% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017 κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών καυσίμων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της VRS, το 2018 η επιβατική κίνηση στις γραμμές εξωτερικού αναμένεται να καταγράψει αύξηση άνω του 10% σε σχέση με το 2017 λόγω της περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. Παρά το γεγονός αυτό και το ότι το πρώτο εξάμηνο είναι διαχρονικά το πιο αδύναμο για την Aegean, η VRS εκτιμά ότι η μεγέθυνση των εσόδων το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν θα είναι ικανή να αντισταθμίσει το επιπλέον κόστος από τις αυξημένες τιμές καυσίμων. Συγκεκριμένα η κερδοφορία το 2018 σε επίπεδο EBITDA αναμένεται μειωμένη κατά 7,7% από 119,8 εκατ. ευρώ το 2017 σε 110,5 εκατ. το 2018. Το 2018 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Aegean, καθώς ανακοινώθηκε σημαντική συμφωνία με την Airbus για την αύξηση του στόλου της εταιρείας κατά 30 αεροσκάφη με δικαίωμα απόκτησης 12 επιπλέον αεροσκαφών, αναφέρει η VRS. Όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία αυτή, κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκε πληρωμή προκαταβολής ύψους 40 εκατ. δολαρίων προς την Airbus. Παράλληλα η Aegean πραγματοποίησε την τελευταία πληρωμή ύψους 10 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία για την απόκτηση της Olympic Air. Παρά τις αυξημένες ταμειακές εκροές το 2018, η VRS εκτιμά οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές εισροές θα διατηρήσουν την ταμειακή θέση και ρευστότητα της εταιρείας σε θετικά επίπεδα.

TUI HELLAS: Θα δημιουργήσει 10 νέα ξενοδοχεία τα επόμενα χρόνια

Σε διαρκή ανοδική τροχιά κινείται η TUI Hellas, η οποία αύξησε τον τζίρο της από 49,2 εκατ. ευρώ το 2016 σε 59,3 εκατ. ευρώ το 2017 και τα καθαρά κέρδη από 3,7 εκατ. ευρώ το 2016 σε 4,1 εκατ. ευρώ το 2017. Ας σημειωθεί ότι προσφάτως στο τιμόνι της TUI Hellas έγινε αλλαγή διοίκηση, αφού ο κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, ως μέλος του Δ.Σ. της TUI Destination Experiences και υπεύθυνος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Όμιλο για να τον διαδεχθεί ο κ. Ian Chapman. Πίσω από το όνομα TUI βρίσκεται ο μεγαλύτερος όμιλος τουριστικών επιχειρήσεων στον κόσμο, με παρουσία σε 180 διαφορετικούς προορισμούς ανά την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Έδρα της επιχείρησης είναι η Γερμανία. Η μετοχή του Ομίλου TUI είναι εισηγμένη υπό τον κορυφαίο δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και ταυτόχρονα αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής στη γερμανική χρηματιστηριακή αγορά. Κατά τη χρήση του 2017 ο Όμιλος TUI κατέγραψε κύκλο εργασιών της τάξης των 18,5 δισ. ευρώ και κέρδη εκμετάλλευσης ύψους 1,102 δισ. ευρώ. Ο όμιλος απασχολεί 67.000 άτομα σε περισσότερες από 100 χώρες. Η TUI παρέχει προς τα 20 εκατομμύρια πελάτες της ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενιαίας προέλευσης, καλύπτοντας από άκρη σε άκρη ολόκληρη την τουριστική αξιακή αλυσίδα μέσα σε ένα και το αυτό πλαίσιο. Στους κόλπους αυτού του πλαισίου εντάσσονται 330 ξενοδοχειακές μονάδες και επώνυμα παραθεριστικά συγκροτήματα πρώτης ποιότητας, όπως εκείνα των αλυσίδων RIU και Robinson, ιδιοκτησίας του ομίλου, αλλά και 15 κρουαζιερόπλοια, η κατηγορία πολυτελείας των οποίων κυμαίνεται από το επίπεδο των MS Europa και MS Europa 2 μέχρι εκείνο των σκαφών του στόλου Mein Schiff της TUI Cruises καθώς και εκείνο των πλοίων της Marella Cruises, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στους κόλπους του ομίλου εντάσσονται εξάλλου και πρώτης τάξεως διεθνείς επιχειρήσεις στο χώρο της διοργάνωσης παραθεριστικών προγραμμάτων και ταξιδιωτικών μετακινήσεων, 1.600 γραφεία ταξιδίων στην Ευρώπη και πέντε ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν ως tour operators, με 150 σύγχρονα αεροσκάφη μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Σε ό,τι αφορά την παρουσία της TUI στην Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί ότι η TUI Hellas έχει στη χώρα 32 ξενοδοχεία στην Ελλάδα και 8.500 δωμάτια. Η διοίκηση της επιχείρησης μάλιστα ανακοίνωσε νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου TUI, κ. Φρίντριχ Γιούσεν, αναφέρθηκε τόσο στα βραχυπρόθεσμα όσο και στα μακροπρόθεσμα σχέδια, επισημαίνοντας ότι έχει την αμέριστη υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού. Ο διευθύνων σύμβουλος της TUI ανακοίνωσε τη δημιουργία 10 νέων ξενοδοχείων για τα επόμενα χρόνια. Βέβαια δεν θα είναι όλα καινούργια, αλλά ορισμένα θα κατασκευαστούν από την αρχή, ενώ άλλα θα εξαγοραστούν. Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σχετικά με τα 32 ήδη υπάρχοντα, ορισμένα ανήκουν εξ ολοκλήρου στον όμιλο και άλλα είναι προϊόν συμμετοχικής συνεργασίας. Ο όμιλος, όσον αφορά τους προορισμούς των επενδύσεων, ανέφερε ενδεικτικά ότι η Πελοπόννησος (όπου εφέτος λειτούργησε ένα ξενοδοχείο) τους ενδιαφέρει πολύ, όμως υπάρχουν μόνο δύο στρατιωτικά αεροδρόμια (Άραξος και Τρίπολη) που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον όμιλο. Αν γινόταν, θα μπορούσαν να ανοίξουν και άλλο ξενοδοχείο εκεί. Πάντως ο γερμανικός τουριστικός όμιλος δείχνει ενδιαφέρον και για άλλους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, αν και ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι η «βάση μας είναι τα νησιά».

etravel ή pamediakopes.gr: Ένα από τα κορυφαία 10 on line ταξιδιωτικά γραφεία στον κόσμο

Μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες του τουριστικού τομέα αποδεικνύεται η επιχείρηση e-Travel A.E., που «τρέχει» το pamediakopes.gr και η οποία διευθύνεται από τον κ. Νικόλαο Γουλή. Η εν λόγω επιχείρηση αύξησε τον κύκλο εργασιών της από 24 εκατ. ευρώ το 2015 σε 28,9 εκατ. ευρώ το 2016 και τα καθαρά κέρδη από 3,2 εκατ. ευρώ το 2015 σε 4,2 εκατ. ευρώ το 2016. Το e-Travel είναι μια εξειδικευμένη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου σε απευθείας σύνδεση. Είναι ένα από τα κορυφαία 10 on line ταξιδιωτικά γραφεία στον κόσμο για την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων και μία από τις πιο επιτυχημένες start-up επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 2007 στην Αθήνα και έχει βραβευθεί πολλές φορές ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στη χώρα. Σήμερα απασχολεί 170 άτομα στην Αθήνα και 20 στη Μανίλα. Το e-Travel διαθέτει 10 ιστότοπους, μεταφρασμένους σε 40 γλώσσες, οι οποίοι εξυπηρετούν πάνω από 1.500.000 ταξιδιώτες ετησίως από όλον τον κόσμο. Στις υπηρεσίες του εντάσσονται η έκδοση αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων καθώς επίσης και ασφάλιση ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Στο χαρτοφυλάκιο των brands της εταιρείας εντάσσονται 10 domains σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και τα mytrip, trip, fantasticgreece.com, pamediakopes.gr, avion και airtickets24.