Επιχείρηση Τσιλιλής: παλαιωμένο τσίπουρο, στη σκιά των Μετεώρων

23 Φεβ Επιχείρηση Τσιλιλής: παλαιωμένο τσίπουρο, στη σκιά των Μετεώρων

Share to

Το «Αγιονέρι» είναι το νέο παλαιωμένο τσίπουρο της εταιρείας Τσιλιλή, το οποίο μαζί με το  Dark Cave  της ίδιας επιχείρησης αλλά και τα άλλα παλαιωμένα τσίπουρα των ελληνικών επιχειρήσεων επιχειρούν να γράψουν μια νέα σελίδα της ελληνικής αποσταγματοποιίας κοιτώντας στα μάτια δημοφιλείς διεθνείς ετικέτες των αγορών ουίσκι και της βότκας.  Το «Αγιονέρι» παρουσιάστηκε στην έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα 2019» που έγινε 10 Φεβρουαρίου από την εταιρεία Vinetum στην Αίγλη Ζαππείου.

Μιλώντας στην Agronews για τις προοπτικές του παλαιωμένου τίπουρου ο κ. Κωνσταντίνος Τσιλιλής ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο θα έρθει από το παλαιωμένο τσίπουρο. «Δείχνει ότι θα έχει μια πολύ καλή πορεία και αυτό έχει μια λογική εξήγηση. Όταν το ουίσκι, ένα προϊόν απόσταξης δημητριακών, έχει παγκόσμια απήχηση, μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο και για το τσίπουρο, το προϊόν απόσταξης του ευλογημένου καρπού του σταφυλιού. Το ουίσκι χρειάζεται κάποιες τριετίες για να μαλακώσει, ενώ το τσίπουρο πολύ λιγότερο με την πολυπλοκότητα που του χαρίζει το βαρέλι. Μπορεί επομένως να “κοιτάξει κατάματα” ποτά, όπως το ουίσκι και το ρούμι, χτίζοντας τη δική του ταυτότητα», σημείωσε ο κ. Τσιλιλής.

Η προσπάθεια της εταιρείας Τσιλιλής για εμπλουτισμό του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου βασίζεται σε μια εμπειρία πολλών δεκαετιών αλλά και σε μια υγιή επιχειρηματική πορεία. Σύμφωνα με την έρευνα της  New Times η επιχείρηση Τσιλιλής  εμφάνισε κατά το 2017  κύκλο εργασιών 5,6 εκατομμυρίων ευρώ και προ φόρων κερδοφορία 556 χιλιάδες ευρώ. Η διαρκής κερδοφορία της εταιρείας συνδυάζεται με συνεχή εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της και αδιάκοπη προσπάθεια αναννέωσης των προϊόντων της.

Σελίδες από την ιστορία

Αμέσως μετά το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ο Ευθύμιος Τσιλιλής, ως επίτροπος της εκκλησίας του χωριού είναι υπεύθυνος για τον κοινοτικό άμβυκα απόσταξης ενώ παράλληλα αποκαλύπτει ταμυστικά του τσίπουρου στους συγχωριανούς του.

Στις επόμενες δεκαετίες η οικογένεια καλλιεργεί το δικό της αμπέλι παράγοντας τσίπουρο και κρασί για ιδία χρήση.

Το 1988 ψηφίζεται νόμος που επιτρέπει την παραγωγή και τυποποίηση του τσίπουρου από επίσημες αποσταγματοποιίες.

Το 1989 στη Ράξα Τρικάλων ιδρύεται η αμπελουργία, οινοποιία, αποσταγματοποιία Τσιλιλή.

Η οικογένεια Τσιλιλή είναι η πρώτη που το 1990 τυποποιεί και κυκλοφορεί τσίπουρο στη Θεσσαλία, με την ομώνυμη γεωγραφική ένδειξη αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 1995 η οικογένεια Τσιλιλή δημιουργεί το κτήμα «Θεόπετρα» ένα πρότυπο οινοποιείο- αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, με σκοπό την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της περιοχής και την αναβίωση σπάνιων  ελληνικών ποικιλιών.

Το 2005 ξεκινά πλήρης μηχανολογικός και κτιριακός εκσυγχρονισμός της εταιρείας για να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια

Το 2007 μετά από μια έντονη ανοδική πορεία, τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά, το τσίπουρο και τα αποστάγματα σταφυλιού Τσιλιλή διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρεία Β.Σ. καρούλιας ΑΒΕΕΠ.

Την τελευταία δεκαετία έχοντας ως σκοπό τη συνάντηση των αναγκών του ελληνικού και διεθνούς καταναλωτικού κοινού με το δημιουργικό  όραμα των ανθρώπων της αποσταγματοποιίας – οινοποιίας Τσιλιλή δημιουργούνται νέες σειρές οινικών προϊόντων συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αξίες με τις σύγχρονες πρακτικές.